Як відкриті дані допомагають боротися з нелегальним вирубуванням лісів та підвищують прозорість ринку деревини

За даними Державного агентства лісових ресурсів, у 2020 році обсяг незаконних вирубувань лісів в Україні становив 54,3 тис. куб. м, а збитки — понад 444,1 млн гривень.

Мінцифра та проєкт USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS» дослідили, як відкриті дані у сфері лісового господарства впливають на виявлення та припинення незаконного вирубування лісів, а також сприяють підвищенню прозорості ринку деревини в Україні, йдеться на сайті thedigital.gov.ua.

Крім економічних збитків, продаж незаконної деревини за кордон призводить до міжнародних скандалів та псування іміджу українських виробників. А масштабне вирубування може призводити до природних лих. Крім того, непрозорість розподілу необробленої деревини створює можливості для зловживань.

Завдяки відкритим даним, зокрема, про лісорубні квиткисертифікати походження деревинидані плану лісонасаджень та реєстру з оцінки впливу на довкілля, кожен може перевірити законність вирубування, виявляти зловживання та використовувати цю інформацію для притягнення до відповідальності правопорушників. А через систему відкритих е-торгів «Прозорро.Продажі Деревина» доступні дані про обсяги деревини, яку реалізують, ціни, кількість гравців тощо. Це сприяє збільшенню прозорості ринку.

У дослідженні розглядають сервіси, що використовують відкриті дані у сфері лісового господарства, і в зручній формі надають необхідну інформацію користувачам:

Більше інформації про сервіси на основі відкритих даних, а також успішні кейси їх використання можна знайти в дослідженні «Антикорупційний та соціальний вплив відкритих даних у сфері лісового господарства».

ДОВІДКА

Міністерство цифрової трансформації України — центральний орган виконавчої влади, що відповідає за впровадження політики Уряду щодо електронного урядування, інформатизації, розвитку інформаційного суспільства, формування і використання національних електронних інформаційних ресурсів, цифровізації органів державної влади. Міністерство цифрової трансформації України разом з іншими органами державної влади та міжнародними партнерами сприяють впровадженню електронних послуг у багатьох сферах економіки — будівництво, земельні послуги, екологія, реєстрація бізнесу, оформлення субсидій, державна допомога тощо. Вебсайт: https://thedigital.gov.ua/

Проєкт USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS» фінансується Урядом США через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та Урядом Великої Британії через UK aid і підтримує Уряд України в реалізації видимих та успішних реформ у державному управлінні та послугах із метою значного зменшення та викорінення корупції. Проєкт TAPAS сприяє реформам електронного урядування в межах трьох компонентів: забезпечення широкомасштабного використання електронних публічних закупівель; підтримка ефективних програм відкритих даних на всій території України; створення дієвих електронних сервісів для боротьби з корупцією. Проєкт виконується Фондом Євразія, розташованим у США, що є міжнародною організацією з розвитку, яка сприяє ефективному управлінню та розвитку громадянського суспільства. Більше про проєкт: http://tapas.org.ua/

[1] Відкриті дані – це інформація у вільному доступі, яку згідно з Постановою №835 мають публікувати державні органи на Єдиному державному порталі відкритих даних. Ці дані є важливим джерелом інформації про стан певної галузі та дієвим інструментом для боротьби з корупцією завдяки відкритості та прозорості інформації для всіх.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *